Artiklar

Jag är etniskt ointressant – Folkbladet 23 november 2017

Under ett mingel för ett tag sedan kom jag i samspråk med en medieprofil. Vi kommer in på anställningspolicyn på profilens företag och jag får reda på att utländskt påbrå och könstillhörighet är av stor, för att inte säga, avgörande betydelse när man söker en tjänst.

Eftersom jag är på skämthumör frågar jag om jag med min bakgrund skulle ha en chans. Jag kommer ju trots allt från en polsk släkt även om jag är född och uppvuxen i Stockholm. Dessutom är båda mina föräldrar utlandsfödda så jag borde uppfylla anställningskriterierna med råge.

”Inte en chans”, skojar profilen tillbaka, ”du är etniskt ointressant”.

Därför borde Dan Eliasson avgå nu – Expressen 3 november 2017. Ur texten:

Varför inte trycka upp nya armband med budskap som #skjutinte eller #bränninte. För vem minns inte #tafsainte-kampanjen där Eliassons råd till alla potentiella våldtäktsmän var:

”Vem vill bli ihågkommen som killen som tafsar? Tänk efter grabbar, för guds skull”! 

Skolorna får inte bli no go-zoner – Svenska Dagbladet 28 oktober 2017. Ur texten:

Kvinnan framför mig gråter. Hon har inte kunna sova eller äta ordentligt på några månader. Rösten är hes, ögonen rödkantade.

Stjärnor som säger stolligheter – Upsala Nya Tidning 7 oktober 2017. Ur texzten:

”Sverige har genom att delta i den militära koalitionen, i Afghanistan, som ju har bombat landet…tillbaka till stenåldern….” Påståendet kommer från artisten och Lenin-pristagaren Mikael Wiehe i Opinion Live nyligen, (SvT). I själva verket har Sveriges viktigaste uppgift varit, förutom att upprätthålla säkerheten, att verka för demokratin, inte minst genom att stärka kvinnors ställning.

”Vi har aldrig haft det bättre än idag”, hävdar komikern Henrik Schyffert och skyller folks oro över det tilltagande antalet skottlossningar, mord och våldtäkter på ”irrationell rädsla”, (Skavlan 3/2 2017).

Fara för patienten när läkare inte kan svenska – Aftonbladet 4 oktober 2017. Ur texten:

Läkaren, vi kan kalla honom för P., talade så dålig svenska att vare sig jag eller patienterna förstod honom. Konsekvensen blev att varje patientärende tog extremt lång tid att handlägga, köerna växte liksom frustrationen hos personalen på akutmottagningen.

När jag morgonen efter tog upp saken med enhetschefen suckade han djupt och berättade att han informerat både ledning och studierektor om P. men att ingenting hänt.

Fallet illustrerar det som de flesta inom psykiatrin känner till sedan lång tid; problemet med läkare som inte pratar tillräckligt bra svenska och hur de ansvariga inte vågar eller vill ingripa.

 Vi måste sluta tycka synd om förövarna – Aftonbladet 16 augusti 2017. Ur texten:

Om man googlar på ”synd om förövare” dyker Dan Eliasson upp som en av de första träffarna. I en numera famös SVT-intervju i ”Gomorron Sverige” från förra året uttalar sig rikspolischefen på följande sätt om en mördare:
”Vad har den personen varit med om för någonting? Vilka omständigheter har den killen växt upp under? Vad är det för trauma han bär med sig?”

Varför ser svenskar småförbannade ut? – Kristianstadsbladet 21 juli 2017. Ur texten:

Jag befinner mig i en spansk by nära havet och turisterna har som vanligt hittat hit. Mest engelsmän, några danskar, norrmän, fransmän och svenskar.

De sistnämnda är inte många. Men de är lättidentifierade av två anledningar. Den första är ansiktsuttrycket. De övriga nationaliteterna är glada och upprymda. Svenskarna däremot, har det där ilskna ansiktsuttrycket. De går omkring småförbannade, som om någon utsatt dem för en oförrätt de inte kan glömma. ”Trumpenheten” som default mode. ”Being constantly pissed without no apparent reason”, svarar jag en brittisk turist som förbryllad undrar varför svenskar ser så arga ut.

Terapi och blommor botar inte jihadister – Aftonbladet Debatt 16 juni 2017. Ur texten:

Jihadisterna är nihilister. De anser inte att våra liv har något värde, de förkastar våra moralbegrepp.

Vi har att göra med fanatiker som ett otal gånger gjort mycket klart att de älskar döden mer än livet och att de har ett heligt uppdrag att utföra.

De som utför morden är ideologiskt övertygade, de som planerar attentaten fullständigt rationella. Här föreligger inte någon psykisk sjukdom, ingen tillfällig sinnesförvirring. Självmordsbombarna, som genomgått en lång träning och som kostat mycket i både pengar och tid, används en enda gång av terrororganisationerna vid ett attentat, som engångsprodukter.

Är jorden platt? – Svenska Dagbladet 1 juni 2017. Ur texten:

Men problemet är större än bara relativisering av fakta eller fake news. Många tycks inte längre vara intresserade av att inhämta information förutsättningslöst. I stället utgår man från ett känslosvall kring vilket man bygger sina argument och där inga oliktänkande tolereras. Inte sällan uttryckt i oförsonlig ton på sociala medier.

Uppmärksamhetsknarkare borde inte firas som hjältar – Expressen 17 maj 2017. Ur texten:

Narcissismen breder ut sig med en alarmerande hastighet och psykiatriseringen håller jämna steg med den. Det är naturligtvis positivt att den stigmatisering som en psykiatrisk diagnos tidigare innebar nu håller på att försvinna, men samtidigt tyder mycket på att många i stället försöker utnyttja systemet.

”Terrorism är inte psykisk sjukdom” – Svenska Dagbladet 18 april 2017. Ur texten:

Det råder en total enighet sedan många år bland forskare, att de flesta terrorister inte lider av någon psykisk sjukdom. Detta är fullständigt logiskt eftersom en terrororganisation inte är intresserad av att rekrytera psykiskt instabila personer som anses opålitliga och svåra att kontrollera.

”Mer pengar till psykiatrin löser inte krisen” – Dagens Samhälle 18 april 2017. Ur texten:

Enligt chefen för akuten är det ett problem att så många söker akut för annat än psykiska sjukdomar. Det kan handla om sådant som ensamhetsproblematik eller ett allmänt missnöje med att livet inte blivit som man tänkt sig. Som till exempel i fallet med den unge man som sökte min hjälp akut mitt i natten. Han mådde dåligt för att han inte kommit in på den musikutbildning han sökte till. När jag undrade på vilket sätt han trodde att det skulle hjälpa honom att besöka en psykakut svarade han: ”Det ska väl du veta som är läkare.”

Annonser